دلیل استفاده از فضا نگهدارنده در دندانپزشکی کودکان چیست؟
یکی از خدمات موثر و کاربردی دندانپزشکی، فضا نگهدارنده در دندانپزشکی کودکان است که وظیفه آن مراقبت از دندان ها و کمک به سلامتی دهان و دندان کودکان است.
چرا از فضا نگهدارنده در دندانپزشکی کودکان استفاده می شود:
دندان های شیری کودکان از 6 تا 8 ماهگی شروع به رشد می کنند و تقریبا تا 3 سالگی تمام دندان های شیری به طور کامل رشد خود را انجام داده و روییده اند. مراقبت از دندان های شیری بسیار حائز اهمیت است واز آنجایی که کودک به تنهایی قادر به پاکیزه نگه داشتن دندان ها نیست، وظیفه ی پدر و مادر است که در رعایت بهداشت دهان و دندان ناظر و مراقب دندان های کودک خود باشند.
حال بسیاری از کودکان قبل از اینکه دندان های دائمی شان رشد کند، به دلایلی برخی از دندان هایشان پوسیده شده و مجبور به کشیدن دندان می شوند. به دلیل این که جای دندان کشیده شده خالی است پس فضای رشد برای دندان های مجاور بیشتر است و همین امر باعث می شود که دندان های دائمی کج و معوج رشد کرده و جای یکدیگر را اشغال کنند. برای جلوگیری از بروز چنین معضلی، در چنین مواقعی دندانپزشک از فضا نگهدارنده استفاده می کنند.
فضا نگهدار جای خالی دندان را باز نگه می دارد و به دندان ها مجاور اجازه ورود به این فضای خالی را نمی دهد، تا زمانی که دندان دائمی در آن مکان رشد کند. کسانی هستند که در صورت نیاز مبرم به فضا نگهدارنده، از این امر امتناع می کنند و نتایج ناخوشایند آن در سالهای بعد هویدا می شود؛ آن هم رویش دندان های نامرتب و سوار بر هم و نیاز شدید به ارتودنسی در کودک دلبندشان.
مطالب مرتبط :
بهترین متخصص دندانپزشکی کودکان اصفهان | دندانپزشک کودکان اصفهان | متخصص دندانپزشک کودکان اصفهان | لیست متخصصین دندانپزشک کودکان اصفهان | دندانپزشک کودکان بیهوشی اصفهان | دندانپزشک کودک اصفهان | بهترین دندانپزشک کودک اصفهان | دندانپزشکی کودکان با آرامبخشی در اصفهان
فضا نگهدارنده و انواع آن:
جنس فضا نگهدارنده ممکن است از فلز ضد زنگ ( استیل) و یا از نوعی پلاستیک به نام آکریل باشد. فضا نگهدارنده توسط دندانپزشک، مختص کودک شما ساخته می شود.
فضا نگهدار دندان
انواع فضا نگهدار:
- متحرک: این نوع فضا نگهدارنده قابلیت جابجایی دارد و کودک باید بعد از غذا خوردن، آن را از دهان خارج کند و تمیز بشوید و یا اگر نمی خواهد از آن استفاده کند حتما آن را داخل ظرف آب قرار دهد تا ابعاد آن در مجاورت هوا تغییر نکند. تنها در طول شبانه روز 14 ساعت لازم است که از این نوع فضا نگهدارنده استفاده شود.
- ثابت: فضا نگهدارنده ثابت توسط چسب های مخصوصی در جای خالی دندان فیکس و ثابت می شود و امکان جابجایی و حرکت آنها وجود ندارد. گاهی اوقات، نگهدارنده ثابت یکطرفه است و تنها یک طرف آن فیکس و چسبانده می شود، گاهی نیز دو طرفه، که در آن صورت هر دو طرف فضا نگهدارنده چسبانده می شود.
فضا نگهدارنده های ثابت انواع دیگری نیزدارند:
الف. باند و حلقه ( زمانی استفاده می شود که کودک در یک قوس دندانی، یک یا چند دندان را نداشته باشد)
ب. نگهدارنده زبانی: نگه دارنده ی فضای خالی دندان های پشتی است.
ج. ترانس پالاتال: جایگاه و مورد استفاده از آن در فک فوقانی است و وظیفه ی آن، پر کردن فضای خالی در دو طرف قوس دندان است.
د. دیستال شو: مخصوص دندان های آسیای اول است.